فهرست مطالب

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات) - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهش نامه فرهنگ و رسانه (نامه فرهنگ و ارتباطات)
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی غلامی* صفحات 5-25
    اصطلاح «اخلاق حسنه» یک اصطلاح شناخته شده ی حقوقی است که عمده ی استعمال آن در حیطه ی حقوق مدنی و آیین دادرسی مدنی می باشد؛ مثلا در ماده ی 975 قانون مدنی یا ماده ی 6 قانون آیین دادرسی مدنی و…. در عین حال در تعریف این اصطلاح میان دانشمندان حقوقی از جمله حقوقدانان متمرکز بر مباحث حقوق مدنی، اتحاد و اتفاق نظر وجود ندارد و تعاریف متعددی از این عبارت به چشم می خورد که ناشی از اختلاف نظر این اندیشمندان در مورد رابطه ی این نهاد با نهاد نظم عمومی، ریشه های اخلاق حسنه و… می باشد.
    در مباحث حقوق جزا و قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران، اصطلاح «اخلاق حسنه» استعمال نشده و تنها در عنوان فصل هجدهم کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، عبارت «جرایم ضد عفت و اخلاق عمومی» بکار رفته است. سوال این است که چرا علیرغم آنکه جرایم ارتکابی علیه حوزه های مختلف همچون اقتصاد، سیاست، فرهنگ و… در یک دسته بندی مشخص تحت عنوان جرایم علیه امنیت اقتصادی، امنیت سیاسی، امنیت فرهنگی و… جای می گیرند، جرایم علیه اخلاق دارای چنین وضعیتی نیستند؟ آیا نمی شود اصطلاح «امنیت اخلاقی» را در عرض عناوین پیش گفته وضع و استعمال نمود؟
    بهنظر می رسد این امر ممکن و بلکه ضروری می باشد که اصطلاح «امنیت اخلاقی» تعریف و مصطلح گردد و این تعریف به عنوان تعریف پیشنهادی قابل ارائه می باشد: «احساس آرامش نسبت به هر گونه رفتار علیه ارزش های اخلاقی جامعه از قبیل عفت و شرافت.»
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حسنه، امنیت، امنیت اخلاقی
  • توکل حبیب زاده * صفحات 27-46
    مسئولیت جامعه بین المللی در حمایت از حقوق اساسی بشر به یکی از موضوعات جدی حقوق بین الملل تبدیل شده است. بر اساس این نظریه که قبلا با عنوان «مداخله بشردوستانه» تعبیر می شد و امروزه به «مسئولیت حمایت» موسوم است؛ چنانچه حکومتی ملت خود را سرکوب و با نقض فاحش حقوق بنیادین آن، مرتکب جرایم سازمان یافته از جمله کشتار جمعی شود، جامعه بین المللی مسئولیت دارد به حمایت از آن ملت برخیزد.
    این مفهوم به هیچ وجه با آموزه های اسلامی بیگانه نیست و دین مبین اسلام با تاکید بر کرامت انسانی و تدارک برنامه جامعی برای هدایت و سعادت دنیوی و اخروی انسان، موضوع حمایت از مظلوم را حتی بدون در نظر گرفتن ملاحظات اعتقادی سرلوحه برنامه خود قرار داده و حمایت خود از مستضعفان عالم را نه تنها در برابر ظلم و ستم بلکه تا مرز دفاع از فطرت و حیات معقول انسان گسترش داده است. بدین ترتیب، نظریه مسئولیت حمایت با برخی مصادیق «جهاد اسلامی» قابل مقایسه و تطبیق است. فلسفه جهاد در اسلام جنگ مسلحانه و توسعه سرزمینی یا استعماری نیست، بلکه هر نوع کوششی برای پیشبرد اهداف مقدس الهی و مبارزه برای گسترش مساوات اسلامی و زدودن شرک و بت پرستی و نیز حمایت از بقاء جامعه اسلامی یا بعضی از مسلمانان و یا دفاع از سیادت آنهاست.
    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، اسلام، جهاد دفاعی، جهاد دعوت، سیره معصومین، قرآن
  • خیرالله پروین *، اسماعیل آجرلو صفحات 47-58
    ویژگی های خاص فرهنگی، تاریخی، مذهبی و قومیتی لبنان، ساختار اداره این کشور را بسیار پیچیده و چندوجهی نموده است؛ بگونه ای که در کنار اراده جمعی برای همزیستی مسالمت آمیز و حفظ وحدت، تنها ساختار حقوقی و اسباب قانونی است که با ایجاد نظامی خاص، تمامیت این کشور را محافظت می نماید. در این میان با توجه به چند مذهبی بودن این کشور و نقش پررنگ تمایلات مذهبی، الگوی دادرسی شرعی مبتنی بر ایجاد دادگاه های ویژه شرع، به لحاظ ساختاری یکی از مناسب ترین نمونه های موجود در این زمینه را در میان کشورهای اسلامی پدیدار نموده است. دادگاه های شریعت مسلمانان شامل دادگاه های اهل سنت و دادگاه های اهل تشیع (محاکم الجعفریه) با وجود «قانون القضاء الشرعی» به شکل تفصیلی، نظام دادرسی ویژه ای را در دل نظام قضایی این کشور و در کنار دادگاه های عرفی ایجاد نموده اند که به لحاظ ساختار اداره و گستره صلاحیت و آیین دادرسی، شکلی مدون و منحصربه فرد گرفته اند. بررسی الگوی دادرسی شرعی و نظام حقوقی حاکم بر دادگاه های شرع لبنان، موضوع محوری این نوشتار را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: دادرسی شرعی، دادگاه های شرع، لبنان، قانون اساسی، صلاحیت قضایی و آیین دادرسی
  • حسین خلف رضایی * صفحات 69-88
    پس از استقرار دکترین جنگ عادلانه در عالم مسیحیت و دکترین دفاع از مستضعفان و ستمدیدگان و جهاد در نظام حقوقی اسلام، حمایت از جان و عزت و کرامت بشر در زمره امور مشروعی تلقی شد که حمایت از آن ها موافق با عدالت فرض شده و توسل به زور نیز در جهت احقاق این حقوق اخلاقا موجه است. این اقدام به دلیل محدودیت قانونی توسل به جنگ، عنوان مداخله بشردوستانه را به خود گرفته است. امروزه نفی تهاجمی بودن مداخلات، موضوعی مورد اتفاق همگان است.
    طرفداران گفتمان های اخلاقی وظیفهشناس یا تکلیف مدار ازجمله شهید مطهری (ره) و جان رالز، برخلاف نتیجه گرایان که خیر و منفعت را بر حق مقدم می دارند، افعال اخلاقی و درست را به تبع انطباق آن ها با یک هنجار اخلاقی یا یک حق می شناسند. این هنجارها می بایست از سوی مکلفین تبعیت شوند و این ارتباط میان تکالیف و مکلفین، قرائت عامل گرا یا مکلف گرا از گفتمان اخلاقی یادشده را تشکیل می دهد. در مقابل، در نظریات قراردادمدارانه از وظیفه شناسی، اعمال اخلاقا موجه، منبعث از اصولی هستند که مردم در یک قرارداد اجتماعی مناسب می پذیرند. تفاوت دیدگاه شهید مطهری (ره) و رالز را می توان در پرتو این دو قرائت از وظیفه شناسی دریافت.
    کلیدواژگان: شهید مطهری(ره)، رالز، مداخله بشردوستانه، جنگ، جهاد، حقوق بشر، حاکمیت
  • محمد مظهری *، اویس قندهاری صفحات 89-116
    امر به معروف و نهی از منکر، قانونی طبیعی و برخاسته از سرشت انسانی و سرنوشت اوست که عقل نیز وجوب آن را در جامعه بشری به اثبات میرساند. اصل هشتم قانون اساسی، دعوت به خیر را یک «وظیفه همگانی» میشمارد، بنابراین در جامعه اسلامی باید شاهد اجرای این عمل به عنوان یک وظیفه قانونی برآمده از تعالیم و احکام اسلامی باشیم. این اصل با احاله تعیین شرایط و حدود و کیفیت آن به قانون، راهکار مهمی را در رفع ابهامات مسیر اجرا مشخص کرده است. بر این اساس، تعیین مصادیق، سازمان و نهاد عمل کننده، مجریان و شیوه عملکرد از مهمترین اموری هستند که قانون باید نسبت به آنها تعیین تکلیف نموده باشد. این مطالعه در پی پاسخ به این سوال است که آمران به معروف و ناهیان از منکر چه جایگاه و حدود و اختیاراتی را در نظام حقوقی کشور و بالاخص در قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر دارند؛ فلذا با روش توصیفی و تحلیلی، ضمن تبیین جایگاه و حدود و اختیارات آنها در حقوق موضوعه جمهوری اسلامی ایران به نقد و بررسی قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و شرایط اجرای آن از جمله: علنی بودن رفتار و عدم تجاوز به حریم خصوصی، عدم اقدام عملی برای آمر و ناهی، عدم توسل به اعمال مجرمانه و تعلیم و تعلم پرداخته است.
    کلیدواژگان: جایگاه حقوقی، آمران به معروف، ناهیان از منکر، اصل هشتم، حمایت
  • مکانیسم اجرایی عدالت قضایی در اندیشه امام علی(ع) با تاکید بر حکمرانی اسلامی / مدلسازی راهبرد قضایی امام علی(ع) در نظام قضایی ایران
    طاها عشایری *، الهام عباسی صفحات 117-147
    عدالت به مفهوم رعایت مساوات و قرار دادن هر امر اجتماعی سرجای خود است. عدالت قضایی به مفهوم رعایت جانب انصاف، حق و بی طرفی در امور قضایی و اظهار قضاوت است. پایه و اساس هر جامعه ای مبتنی بر رعایت حقوق قضایی و نهادینه سازی عدالت قضایی است. تداوم و پایداری یک نظام با عادلانه بودن نظام قضایی آن امکان پذیر هست. در واقع یکی از شاخص های حکمرانی خوب، عدالت قضایی است. در این شاخص، عدالت قضایی مبتنی بر ابعادی ازجمله شفافیت، صداقت، استقلال، قانون گرایی و پاسخگویی، انعطاف پذیری به نسبت به تحولات زمانی و مردم داری می باشد. در دنیای مدرن امروزی یکی از اندیشه های مورداستفاده در رابطه با نهادهای قضایی و اجتماع، سیاست های قضایی و حکومتی امام علی (ع) است. در اصل امام علی (ع) ، نماد عقلانیت، دموکراسی و مردم سالاری دینی و قضایی عصر مدرن است که سرچشمه معارف آن نهج البلاغه می باشد. سراسر این حکمت، درست اندیشیدن، حکمرانی عادلانه، رعایت حقوق اجتماعی و قضاوت به حق می باشد. کارگزاران قوه قضاییه را از قضاوت بر مبنای رنگ، نژاد، جنسیت، موقعیت اجتماعی، شاهدان جعلی، رشوه، مسائل شخصی، کینه و اختلاف فردی و غیره منع می کرد. ایشان، علم به نوع مسئله اجتماعی و سنخ بندی ادله، معیار، اصول و راهبرد قضایی، فنون اجرای عدالت، شایسته سالاری، تبحر علمی، صلاحیت اخلاقی و شجاعت اجتماعی را خصیصه و زیبنده یک حکمرانی اسلامی می داند. بر این اساس، در ادامه پژوهش معیارهایی قضایی در حکمرانی اسلامی امام علی (ع) مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، جامعه، عدالت قضایی، حکمرانی اسلامی، مدیریت شایست
|
  • Ali Gholami * Pages 5-25
    The expression of “Good Deed” is a known legal expression utilizing generally in the realm of civil law and procedure; For instance, in the article 975 of civil law or article 6 of civil procedure, and etc. however, there is a conflict in defining this expression among lawyers, particularly civil ones; moreover, various definitions are observable, which originate from different opinions of these elites that are about the relation of this institution with public policy, roots of good deed, and so on .
    In criminal law and statutes of Islamic Republic of Iran, the expression of good deed was not utilized, and merely the phrase of “The Crimes against Decency and Public Morals” was posed in the title of the eighteenth section of the fifth chapter of Islamic Penal Code .
    The question is why in spite of distinguishable categories in different crimes toward economy, politic, culture, and etc. that put them under crimes against economic security, political security, cultural security, and etc. the same circumstance cannot be applied to crimes against morals? Is not it feasible to make and use the expression of “Moral Security” along with the mentioned titles? It sounds it is possible and essential to define and spread “Moral Security”, and the proposed definition is: “feeling convenient in regard with any behavior against moral values of society like decency and dignity ”.
    Keywords: Moral, Good Deed, Security, Moral Security
  • Tavakkol Habibzadeh * Pages 27-46
    The responsibility of international community in protecting human fundamental rights is one of the serious issues of international law. On the basis of this theory, which was considered as “humanitarian interference” and today is called “responsibility to protect”, if a government suppress its nation and by egregious infringing of their fundamental rights commits organized crimes like massacre, the international community has responsibility to protect that nation .
    This context is not in contrast with Islamic teaches at all and Islam, by emphasizing on human dignity and preparing a comprehensive program for guidance and mundane and unworldly happiness of human, has made the issue of protecting the oppressed a vital subject without considering their various beliefs and it has not only utilized its protection from poor people against cruelty but also spread it to the border of defending of human’s nature and his reasonable life. Therefore, the theory of responsibility to protect is comparable with some examples of “Islamic Jihad”. The philosophy of Jihad in Islam is not an armed war or territorial development or colonizing, but it is any attempt to develop holy godly aims and fight to spread Islamic equality and remove polytheism and idolatry, and also protect eternity of Islamic community or some Muslims and defend their lordship.
    Keywords: Responsibility to protect, Islam, Defensive Jihad, Offensive Jihad, Usage of the innocence, Holy Quran
  • Kheirollah Parwin *, Esmail Ajorlu Pages 47-58
    The particular cultural, historical, religious, and authentic features of Lebanon have made the administrative structure of this country so complicated. In a way that alongside with a collective will in order for peaceful coexistence and maintenance of unity, there is nothing to protect the integrity of this country but legal structure and lawful causes through a particular system. Meanwhile, considering the multi-religion situation of this country and highlighted role of religious tendencies, the lawful trial model based on making the special court in Islamic law has structurally exhibited one of the most appropriate existing models among Islamic countries. Although there is the comprehensive Lawful Jurisdiction Act, the courts of canon law of Muslims including Sunnis courts and Shiite courts (Ja’afar ī courts) have created a particular trial system in the middle of the judicial system of this country besides lay courts which has taken its special face in administrative structure, qualification field, and procedure. Surveying lawful trial model and the dominant legal regime on Lebanon’s Islamic courts is the major subject of this article.
    Keywords: Lawful Trial, Divine Law Courts, Lebanon, Constitutional Law, Jurisdiction, Procedure
  • Hossein Khalaf Rezaee * Pages 69-88
    Since the development of the just war theory in Christianity and the Islamic idea of jihad, the use of force in order to prevent mass cruelty, injustice therein protect oppressed peoples were regarded as legitimate. The humanitarian intervention as a new notion replaced traditional concept of just war probably due to the principle of prohibition of the use of force. Nowadays, the rejection of aggressive intervention is something that was agreed unanimously upon it.
    For deontologists, including Motahari and Rawls, what makes a choice right is its conformity with a moral norm or “the Right” in contrast to consequentialist ones that “the Good” is said to have priority over “the Right”. Such norms are to be simply obeyed by each moral agent. Indeed, such source of human actions is what plausibly connects actions to the agency that is of moral concern on the agent-centered version of deontology. In contrary, in contractarian deontological theories the morally wrong acts are those acts that would be forbidden by principles that people in a suitably described social contract would accept. We can different between Rawls and Motahari’s viewpoints in light of two aforementioned versions of deontological theories.
    Keywords: Motahari, Rawls, Humanitarian Intervention, War, Jihad
  • Mohammad Mazhari *, Oveys Qandehari Pages 89-116
    Enjoining goodness and forbidding evil, a law arisen from human nature and his destiny, proves the necessity of intellect in human society. Article VIII of the constitution law considers invitation to goodness as a “Common responsibility”; hence in the Islamic community we must see its implementation as a legal obligation originated from Islamic teachings and precepts. This article referring it to other laws for determining its conditions, restrictions, and characterizations has distinguished an important strategy to resolve the ambiguities in the execution path. Accordingly, of the most important things that the law should be determined for is determining instances of enjoining goodness and forbidding evil, organizing and functioning institutions, executives, and the mode of action. This study seeks to answer the question what kind of status, limitation, and authority “enjoining goodness and forbidding evil” has in the legal system and particularly in the "patronage from enjoining goodness and forbidding evil code". Therefore, with descriptive-analytic method, explaining the legal status and authority in the Islamic Republic of Iran, we criticize the terms of "enjoining goodness and forbidding evil code", including open proceeding and avoidance of invasion to privacy, avoiding of practical measure to enjoiner and forbidder, not resorting to criminal acts, and finally teaching and learning.
    Keywords: Legal status, enjoiners of goodness, forbidders of evil, Article VIII, patronage
  • Executive mechanism of criminal justice in the thoughts of Imam Ali with Emphasis on Islamic rule / the legal strategy of Imam Ali in the Iranian judicial system
    Taha Ashayeri *, Elham Abasi Pages 117-147
    Equality is social justice and putting everything is in place. The concept of criminal justice is respect equitable, truth and impartiality in judicial affairs and said judgment. The foundation of any society is based on respect for law and institutionalize justice. Continuity and stability of a system with the fairness of the judicial system it is possible. In fact, one of the indicators of good governance, judicial justice. The index is based on aspects such as 1- transparency in criminal justice, honesty, independence, rule of law and accountability, flexibility to change is when people have. In the modern world one of the ideas used in conjunction with social and legal institutions, judicial and governmental policies Imam Ali. In fact, Imam Ali, a symbol of rationality, democracy and the modern era is religious democracy and justice that is the source of its knowledge Nahjolbalagha. Throughout this wisdom, correct thinking, the administration of justice, and respect for social rights and is judged rightly. Judiciary agents of the judgment on the basis of color, race, gender, social status, fake witnesses, bribes, personal issues, hatred and division, and so banned individual, his knowledge of the type of social issue and type of arguments, standards, principles and justice strategy, technology, justice, meritocracy, scientific expertise, moral authority and courage to attribute social and Islam become a rule. Accordingly, in continuing legal standards governing research of Imam Ali (AS) have been analyzed.
    Keywords: policy, society, justice, Islamic governance, management worthy